Özgüven Eksikliği Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Özgüven eksikliği kişiyi hayatın birçok alanında sınırlandıran, başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmasına engel olan, kendisi ile ilgili olumsuz düşünceler geliştirmesine neden olan önemli bir durumdur.

Özgüven Nedir?

Özgüven, en temel haliyle kişinin kendine olan güveni ve kendini sevip, kendini her haliyle kabulleniyor olmasıdır. Sınırlarını çizebilen, kendini tanıyan, hayata karşı güçlü durabilen ve cesur olabilen insanlar özgüvenli insanlardır.

Özgüven Eksikliği Neden Olur?

Özgüven eksikliği genellikle küçük yaşlarda yaşanılan olayların ileriki yaşlarda tetiklenmesiyle ortaya çıkar. Buna sebep olan birçok faktör bulunmaktadır. Ailesi tarafından sevilmemiş, takdir edilmemiş, değerli olduğunu hissedememiş çocuklar özgüveni eksik bireyler olarak yetişir. En küçük başarısızlıkları karşısında aileleri tarafından ‘’senden bir şey olmaz’’ denmesi, başarılarında takdir görmemeleri, hedeflerine ulaşmada zorluk çekmeleri, özel ilişkilerinde terk edilmeleri, kendilerini fiziksel olarak beğenmemeleri özgüven eksikliğine sebep olan durumların başında gelmektedir.

Özgüveni Eksik İnsanı Nasıl Anlarız?

Özgüven öncelikle kişinin kendisini sevmesi ve kendisini her şekilde kabul etmesi ile oluşur. Kendisiyle barışamamış bir insan sürekli kendi eksiklerini görür. Kendi değerinin farkına varamaz ve yaşadığı her olumsuz olayda kendini suçlar.

Özgüveni eksik insanı beden dilinden, yaşam şeklinden, hayata ve kendine karşı geliştirdiği tutumundan anlarız. Bu insanlar genellikle yalnız kalmak istemezler. Yalnız kalınca olumsuz düşünceler içinde boğuşurlar. Kalabalık içinde ise çekingen, agresif, kendine veya başkalarına karşı sürekli suçlayıcı ve eleştirel olabilirler. Bir işi başlatmaya cesaret edemezler. Konuşurken çekinerek konuşurlar. Her türlü ilişkilerinde çekingen davranırlar. Bu durumlardan dolayı mutsuz ve memnuniyetsizdirler. Bazen de bu durumu kapatmak için tam tersi olan aşırıya kaçan davranışlar sergilerler.

Özgüven Eksikliği Hayat Kalitesini Etkiler mi?

Özgüven eksikliği hayat kalitesini önemli ölçüde etkiler. Kişini motivasyonunu düşürür, hedefleri konusunda kendisine güvenmediği için başarısızlıklara sebep olur ve sürekli kendini suçlama durumunda olduğundan sağlık açısından da olumsuz etkileri görülür. Kişinin mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesini engeller.

Özgüven Nasıl Kazanılır?

Özgüven eksikliğinin giderilmesi için kişinin öncelikle buna sebep olan tutumların farkına varması ve kendisiyle barışık olması gerekiyor. Öncelikli etken düşüncelerdir. Olumsuz düşünceleri bırakmayı ve deneyimlediği olumsuz olayları sıfırdan inşa etmeyi öğrenmelidir. Özgüven eksikliği yaşıyorsanız ve bu durumun üstesinden gelemiyorsanız ve bu konu hayat standartlarınızı kısıtlayıp, sağlığınızı ve mutluluğunuzu etkiliyorsa mutlaka bir uzman ile görüşmelisiniz.