In Treatment
Yönetmen: Rodrigo Garcia
Yapım Yılı: 2008-2021
Bir psikiyatristin hastalarıyla yaptığı terapi seansları şeklinde ilerleyen In Treatment, özellikle psikolojiyle ilgilenenler için son derece güzel bir dizi. Yaklaşık yarım saat süren bölümlerden oluşan dizi toplam dört sezondan oluşuyor. Bildiğimiz dizi ve filmlerden farklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü bölümler bize doğrudan bir olay örgüsü sunmuyor. Olayları danışanların anlattıkları kadar biliyor, onların anlattığı kadarıyla dahil olabiliyoruz. Bir psikiyatrist/terapistin hem özel yaşamında hem de hastalarıyla yaşadığı süreçlere tanık oluyoruz. Paul’un eşiyle yaşadığı sorunlar, çocuklarıyla olan ilişkisi ve evliliğinin çıkmaza girişini izlerken; bi yandan da hastalarıyla yürüttüğü süreçte yaşadığı zorluklara tanık oluyoruz.
Terapistlerin de son derece insani zorluklar yaşadığını Paul’ün psikiyatriste gittiği ve uyku sorunu yaşadığını anlattığı seans bunu gördüğümüz sahnelerden sadece biri. Ve kendisinin dahi yardım almayı ne kadar kabul edemediğini okumak da. Dizinin en güzel yanlarından biri birden fazla hikâyeyi aynı anda derinlemesine seyretme fırsatı vermesi. Her bir seans farklı bir danışanın hikayesine odaklanıyor, ancak danışanların diğer seanslarını da ilerleyen bölümlerde izliyoruz. Bu sayede her birinin hikayesinde derinleşme şansımız oluyor. Sıkılmadan takip edebiliyor, derin bir kurgunun yavaş yavaş açılmasını tanıklık ediyoruz.
In Treatment özellikle ruh sağlığı alanında öğrenci ya da mezun olan kişilerin keyifle izleyebileceği bir dizi. Ancak bir şekilde terapi sürecinin içerisinde bulunmuş ya da bu süreçleri merak eden herkese hitap edebilecek nitelikte. Bir terapistin karşılaşabileceği etik ikilemleri ve zorlukları oldukça geniş başlıklarda işlemiş olması da aynı zamanda ufuk açıcı.
Ancak dizinin dördüncü yani son sezonu yıllar sonra pandemi zamanında çekilmiş. Bu zamansal farklılığın terapi sürecine yansımasını görmemiz açısından önemli bir nokta. Son sezonda artık çevrimiçi seanslarda yaşanılabilecek zorlukları da izleyebiliyoruz. Tabii ki tek değişiklik bu değil. Belki de en büyük değişiklik ilk üç sezonda seyrettiğimiz psikiyatristin değişmiş olması. Yeni terapistin tarzının öncekinden farklı olduğunu görmek bize danışanın biricikliği kadar terapistin de biricik olduğunu ve gittikleri yol aynı bile olsa terapinin terapiste göre de değişkenlik gösterdiğini hatırlatıyor. Sonuç olarak In Treatment TV’de yayınlanan dizilerin aksine, değindiği konular ve bu konuları ele alış şekli nedeniyle terapi dünyasının gerçekliğine en çok yaklaşabilmiş dizilerden biri denilebilir😊
Dizinin fragmanına buradan göz atabilirsiniz.
Uzm.Psk.Dnş.Miralem Dilan Gür