Flört Şiddeti Nedir?

İlişkilerde meydana gelen sorunlar kişinin yaşamını büyük oranda etkiler. Birçok semptom temelde ilişkisel sorunların işareti olarak belirir. Bu yüzden sağlıklı ilişkiler sağlıklı bir ruhsallığın hem göstergesi hem de devam ettiricisi niteliğindedir. Flört ilişkisi, iki kişinin resmi herhangi bir anlaşma olmadan, yakınlık kurmaları ve sosyal aktivitelere birlikte katılım sağlamaları olarak tanımlanmaktadır. Ortak net bir tanımı yapılmayan flört kavramı, hem kısa süreli buluşmaları, hem cinsel partnerliği hem de uzun süreli romantik ilişkileri açıklamak için kullanıldığından tanım yelpazesi oldukça geniştir. Ve bu anlamda sevgililik ilişkisinden ayrılır(Özkan, 2019).

Flört şiddeti ise, evlenmemiş bir çift partnerden birinin ötekine uyguladığı şiddet ya da tehdit olarak tanımlanmaktadır. Şiddet eylemi, taraflardan birinin öteki üzerinde hakimiyet kurmasını, korkutmasını, sindirmesini ve nihayetinde kendine bağımlı hale getirmesini içerir. Aşağılama, istismar etme, kısıtlama ve her türlü müdahale eylemi flört şiddetinin kapsamı içerisinde değerlendirilebilir.

Partnerlerden birinin uygulamış olduğu dijital, fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet flört şiddetine işaret eder. Ancak zaman zaman bu şiddet karşılıklı da olabilir.

Sistematik bir şekilde şiddete maruz kalmak kişinin hem ruhsal hem de fiziksel sağlığının tehlikeye girmesine neden olur. Araştırmalar, flört şiddetine maruz kalan kişilerde riskli cinsel davranışlarda bulunma, sağlıksız kilo kaybının, madde kullanımının ve kendine zarar verme davranışlarının arttığını ortaya koymuştur(Özkan, 2019).

Flört ilişkisi içerisinde meydana gelen şiddet eylemlerinin altında yatan dinamikler elbette ki çok çeşitlidir. Ancak hem şiddete maruz kalan, hem de şiddet uygulayan kişilerin kök ailelerinde sağlıklı ilişkilerin olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Ailede sürekli bir kavga ortamı hakimse, sorunlar fiziksel şiddete başvurularak çözülmeye çalışılıyorsa kişi kavgayı bir çözüm yolu olarak seçebilir. Anne ya da babadan biri aşırı müdahaleciyse, giyilen kıyafetten gidilen yere kadar her şeyi kontrol etmeye çalışıyor ve buna sevgi diyorsa, sosyal şiddetin adı aşk olabilir. Birinin ötekini sürekli aşağıladığı, küçümsediği ve değersizleştirildiği bir evde çocuk olunduysa psikolojik şiddet ilişkinin normali olabilir. Kişi kendisini çok değersiz hissediyorsa, desteklenmeye, görülmeye ve sevilmeye hakkı olmadığına dair inancı varsa bedenine ve/veya  ruhuna verilen zarara dur diyemeyebilir. Yaşadıklarını şiddet olarak deneyimlemez, çünkü şiddet döngüsü her anlamda bilinenin geri dönüşü olarak tezahür eder.

Kimi zaman kişiler şiddet döngüsünü kırıp kendilerini ruhsal ve fiziksel olarak acı çektikleri o yerden çıkartabilirler. Ancak travmatik deneyimleri yoğun olan kişilerin acıyla kurdukları ilişki içinden çıkılmasına fırsat vermeyecek yoğunlukta olabilir. Bu durumda psikolojik destek almak son derece önemlidir.

Uzm.Psk.Dnş.Miralem Dilan Gür

Kaynakça:

Özkan, M.(2019). Flört şiddetini önlemeye yönelik sivil toplum çalışmalarına dair bir değerlendirme: Flört şiddeti deneyimlerinden öneriler. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi.

‘’Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurunuz.’’