Vajinismus Nedir?Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus, kadınların cinsel ilişki sırasında vajina kaslarının istemsiz bir şekilde kasılmasıyla karakterize edilen bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu kasılmalar, vajinaya herhangi bir cismin girmesini zorlaştırabilir veya imkansız hale getirebilir. Vajinaya girilmesiyle ilgili fobi düzeyinde bir korku ve buna eşlik eden vajinanın alt 1/3’lük kısmındaki pubo-koksigeal ve yakınındaki kasların (sfinkter vajina ve levator ani) istemsiz kasılmasından oluşur. Çoğunlukla bu belirtilere kaçınma eşlik eder (Butcher 1999).

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

  • Belirtiler arasında cinsel ilişki sırasında ağrı, yanma veya sıkışma hissi bulunabilir.
  • Vajinaya bir cismin girmesi durumunda, vajina kaslarının otomatik olarak kasılması ve girişimi engellemesi tipiktir. Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve bazı kadınlarda daha şiddetli olabilir.

Kimler Risk Grubunda Yer Alır?

  • Cinsel ilişki öncesi endişe ve korku yaşayan kadınlar, vajinismus riski altındadır.
  • Cinsel istismar veya travma geçirmiş kadınlar, vajinismus gelişme riski taşırlar.
  • Düşük cinsel bilgi düzeyine sahip olanlar veya cinsellikle ilgili olumsuz deneyimler yaşamış olanlar da risk altında olabilirler.

İyileştirici Güçler Nelerdir?

– Psikoterapi: Yaşanan zorluk genellikle psikolojik nedenlerden kaynaklanır, bu nedenle bireysel terapi veya çift terapisi etkili bir tedavi seçeneği olabilir.

– Kegel Egzersizleri: Pelvik taban kaslarını güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapmak, vajinismus tedavisinde yardımcı olabilir.

– Yavaş ve Kadın Merkezli Yaklaşım: Cinsel ilişkiye yavaş ve kadının kontrolünde bir şekilde yaklaşmak, kasılmaları azaltabilir ve tedavi sürecini destekleyebilir.

  – Farmakoterapi: Bazı durumlarda, antidepresanlar veya anksiyolitik ilaçlar gibi ilaçlar belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.

Vajinismus, kadınların cinsel ilişki sırasında vajina kaslarının istemsiz olarak kasılmasıyla karakterize edilen bir cinsel işlev bozukluğudur. Ancak, uygun tedavi ve destekle, çoğu kadın vajinismusu aşabilir ve sağlıklı bir cinsel yaşamı yeniden kazanabilir. Tedavi sürecinde, bireysel ihtiyaçlar ve tercihler dikkate alınmalı ve uzman desteği aranmalıdır.

Psk.Dnş.Derya Karataş

Kaynakça:

Okan, E. R., ÖZDEL, K., & AYŞE, G. Y. Ö. Vajinismus. Kriz Dergisi18(3), 37-46.

’’Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurunuz.’’