Yaşam Doyumu

Yaşam doyumu, kişinin önemli olduğunu düşündüğü kriterleri göz önünde bulundurarak yaşamına dair yapmış olduğu değerlendirmeyi tanımlar. Bu değerlendirme geçmiş ve şimdiki yaşantıları içerebildiği gibi, gelecekle ilgili beklentiler de yaşam doyumu kavramının belirleyicisi olabilir.

Doyum almak, en genel anlamıyla, deneyimlenen şeyden memnuniyet duymak ve hoşnut olmak olarak açıklanabilir. İhtiyaç, istek ve beklentilerin karşılanması durumunda doyum da artacaktır. Yaşam doyumu, kişinin mevcut durumuna kadar geçen zaman içerisindeki tüm deneyimlerine dair yapmış olduğu genel bir yargıya işaret eder. Yaşamın birden fazla alanını içerisine alır ve belli kategorilerle sınırlı tutulamaz.

yaşam doyumunu etkileyen bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir. Ekonomik durum, olumlu benlik algısı, olumlu benlik imajı, sağlıklı ilişkiler, anlamlı bir yaşam sürdürüldüğüne dair inanç, hedeflere ulaşabilirlik.

Doyum öznel bir kavram olduğundan kriterler kişiden kişiye değişkenlik gösterecektir. Örneğin, bazı kimseler için anlamlı yaşamak daha fazla üretmekken, bazıları için ise ihtiyaç halinde olan kişilerin yanında olmak olabilir. Önemli olan sürdürülen yaşamın, kişiyi genel itibariyle tatmin edici nitelikte olmasıdır. Bunun için ise, kişinin nasıl bir yaşam sürmek istediğine dair farkındalığının olması gerekir. Yaşanılan her ne ise, sonucundan bağımsız memnuniyet hissinin ortaya çıkması ancak sürecin sorumluluğunu almakla mümkün olacaktır. Deneyimler sahip çıkılabilir olduklarında beraberinde hoşnutluğu ve doyumu da getirebilir. Diğer türlü, sürekli ötekilerin suçlandığı, kişinin kendisine ait kılamadığı ve mutsuz bir yaşam resmi görmek kaçınılmazdır. İşte bu yüzden, kişinin kendi üzerine çalşması ve kendini anlama çabası doyum aldığı bir hayatı yaşamasını kolaylaştırır.

Uzm.Psk.Dnş.Miralem Gür 

Kaynakça:

  • Erdinç, B.(2018). Evli çiftlerde, evlilik uyumu, cinsel yaşam doyumu ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi.

‘’Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurunuz.’’