Sosyal yaşam ilişki kurmayı kaçınılmaz kılan bir yapıya sahiptir. Kurulan ilişkinin türü ne olursa olsun kişinin bir ötekiyle asgari düzeyde de olsa iletişim kurması kaçınılmazdır. Ancak özellikle yakın ilişkiler kurulan iletişimin yoğunluğu nedeniyle zaman zaman karmaşık bir hale bürünebilir. Kişi, duygu ve düşünceleriyle ilgili paylaşımda bulunma konusunda çekimser kalabilir, yakınlaşmak zorluk yaratabilir ya da mesafenin yitirilmesi ihtimali yoğun bir kaygı durumunu ortaya çıkartabilir. Kendini açma davranışı, kişinin ihtiyaçlarını, duygularını ve düşüncelerini belirtmekten kaçınmaması, kendisini ilişkilerde sözel olarak ortaya koyabilmesidir. Kişi kendini ortaya koydukça kurduğu bağlar güçlenir, kendini güvende hissettiği ilişkiler kurar ve hem kendini hem de diğerlerini tanıma fırsatı yakalar.
Araştırmalar kendini açma konusunda zorluk yaşamayan kişilerin psikolojik iyi oluş halinin daha yüksek olduğunu ve kişinin kendine dair farkındalığını arttırdığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, duygu ve düşünceler paylaşıldığı için ötekini tehlike olarak görme riskinin de azaldığı belirtilmektedir.
Kişi eğer duygu ve düşüncelerin kolaylıkla paylaşılmadığı, paylaşımların olumsuz ve yıkıcı eleştirilerle karşılandığı, kabullenici olunmayan ve farklı bakış açılarına değer verilmeyen bir çevrede büyüdüyse kuracağı ilişkilerde kendini ortaya koyması zorlaşır. Yargılanacak olma ihtimalinin yarattığı kaygı kişinin kendini geri çekmesine ve ilişkilerden uzak durmasına neden olabilir. Elbette ki kişinin tek başına kalmayı seçtiği bir yaşam da mümkündür. İnsan her ne kadar sosyal bir varlık olsa da yakın ilişkiler kurmak zorunda değildir. Bu noktada önemli olan, kişinin duygu ve düşüncelerine dair farkındalığıdır. Kişinin kendisiyle de mesafe aldığı, duygularından uzaklaştığı bir hal ruhsallığı üzerinde olumsuz etkiler bırakacak ve yaşam içerisinde daha çok umutsuzluğu deneyimlediği bir çıkmaza sürüklenmesine neden olacaktır. Ötekine kendini açmanın belki de ilk yolu kişinin kendisine karşı samimi ve açık olmasıdır. Bunun için de her ne kadar zor olsa da yüzleşmekten kaçınılmadan, içe dönmenin yolları aranmalıdır.
Uzm.Psk.Dnş.Miralem Gür
Kaynakça:
Mısır, S.(2017).Online vs. face-to-face self-disclosure and interpersonal competence: the role of shyness and loneliness. Yüksek lisans tezi. Ankara:Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
‘’Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurunuz.’’