Peter Pan Sendromu, ergenlik ve yetişkinlik arasında kalan dönemde kişinin kendisini yetişkin olarak tanımlamakta zorlanması ve yetişkin rolünün getirebileceği sorumlulukları almaktan kaçınması olarak tanımlamaktadır. Bu ara dönem beliren yetişkinlik dönemi olarak da adlandırılmaktadır. Bu dönemde kişi, biyolojik anlamda kendisinden beklenen toplumsal rolleri yerine getirmeye hazırdır. Ancak ruhsal anlamda büyümenin getirmiş olduğu sorumlulukları almak henüz mümkün değildir. Nihayetinde, kişi kendisini yetişkin olarak tanımlamakta zorluk yaşar. Yaşanan bu zorluk ve ortaya çıkan korku ise büyüme korkusu olarak adlandırılır.Büyüme korkusu, yakın ilişkileri devam ettirmede zorluk, evliliğe dair olumsuz düşünceler, bağımsız yaşama uyum sağlamada güçlük gibi başlıkları içermektedir. Bu korkunun temelinde ayrışmaktan ve birey olmaktan endişe duymak vardır denilebilir.
Olası Nedenleri Nelerdir?
Kişinin yetişkin yaşamın sorumlululuklarından kaçınmasının farklı nedenleri olabilir. Ancak özellikle eleştirel, baskıcı, cezalandırıcı ya da ihmalkar anne babalarla büyüyen çocukların büyüme korkusu geliştirme ihtimalleri daha yüksektir. Mükemmel olmaya çalışan, eylemlerinde kusursuzu arayan kişiler büyümekten de korkacaklardır. Çünkü büyümek hata yapmayı, hayal kırıklığı yaşamayı, eksikliği ve sınırlılığı kabul etmeyi kapsayan bir süreçtir. Oysaki çocuk kalmak tümgüçlülük yanılsamasını devam ettirmenin, yetersizlikle karşılaşmamanın ve sorumluluğu bir ötekine yüklemenin en kestirme yoludur. Çocuklukta bu durum olağandır. Ancak biyolojik olarak bazı sorumlulukları yerine getirmenin önündeki engeller kalktığında bile kişinin büyümeye direnmesi yaşamını zorlaştıracağından ve uyum sağlama sürecini sekteye uğratacağından olağanın dışındadır denilebilir. Böylesi bir durumda psikolojik destek almak, yetişkin olma düşüncesinin ve beraberinde getirdiği kaygının anlaşılmasını kolaylaştıracak ve kişinin kendisini daha özgür şekilde ortaya koymasına olanak sağlayacaktır.
Uzm.Psk.Dnş.Miralem Gür
Kaynakça:
- AKARDAŞ, E. (2019). PETER PAN SENDROMU: BUGÜNÜN GENÇLERİ VE YETİŞKİNLİKTEN KAÇIŞ. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, 3(2), 117-129.
’’Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurunuz.’’