Psikolojik Yardım Alma Davranışı Neden Önemlidir?

Yaşam içerisinde kişi zaman zaman üstesinden gelmekte zorlandığı durumlarla karşılaşabilir. Böyle zorlu zamanlarda destek arayışında bulunmak ve var olan sorunu yardım alarak çözmeye çalışmak yaşanan güçlüğün çoğunlukla daha kısa sürede çözülmesini sağlar. Bazı kimseler yardım almaya daha açıkken bazıları için ise, zorluklarını bir başkasıyla paylaşmak o kadar da kolay olmayabilir. Kişilik özellikleri, kişinin sorunuyla ilgili algısı, yakın çevrede destek kanallarının olup olmaması ve kişinin yardım alma davranışına yüklediği anlamlar gibi etmenler süreçte destek aranıp aranmayacağının belirleyicileri olarak gösterilebilirler. Bununla birlikte bazı kişiler için yardım almak utanılacak bir durum olarak algılanabilir. Birinden destek istemek güçsüzlük ve acizlik olarak düşünüldüğünden kişi yaşadığı güçlüğü kimseyle paylaşmadan kendi içinde halletmeyi güçlülük olarak tanımlayabilir. Yardım kaynakları aile bireyleri, arkadaşlar ve yakın çevreden kimseler olabilir. Eğer ki yaşanılan zorluk bu desteklerle aşılabilecek düzeydeyse profesyonel desteğe bir süre ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak bazı durumlarda, sorun uzun zamandır devam eden, tekrarlayan ve kişinin yaşam enerjisini tüketen bir hal alır. Böyle durumların arkadaşların vereceği önerilerle çözülemeyeceği daha derin bir çalışma gerektirdiği aslında kişi tarafından anlaşılırdır. Çünkü durum farklı zamanlarda tekrar eder, ve alınan destek aslında bir değişim yaratmaz. Değişimin istendiği ve zorluğun dönüştürülmesine ihtiyaç duyulduğu durumlar profesyonel yardım almak için uygun durumlardır.

Bir uzmandan psikolojik yardım alma davranışı ise, bazı kimseler için daha kolay olurken bazıları için oldukça zor bir süreci işaret eder. Kişinin sorunuyla ilgili yaşadıklarını sansürsüz bir şekilde bir ötekine açacak olması endişe yaratabilir. Bununla birlikte yaşanılan her ne ise beraberinde birçok yüzleşmeyi de getireceğinden zorlu bir süreç olacağına dair olumsuz tutum da psikolojik yardım alma davranışından kaçınılmasına neden olabilir. Psikolojik destek almaya dair toplumda var olan ön yargılar da yine yardım sürecini olumsuz etkileyen nedenlerden biri olarak gösterilebilir.

İnsanı güçlü yapan içinde bulunduğu zorlukla tek başına mücadele etmeye çalışıp kendini daha da zor bir duruma sokması değildir. Güçlü olmak biraz da yaşanılan zorluğu fark edip, sınırlarını, neyi ne kadar yapabileceğini belirleyebilmekten geçer. Gerçekten güçlü biri, her sorunu çözebilecek güce muktedir olmadığını bilen ve bu illüzyona ihtiyaç duymayandır denilebilir.

Uzm.Psk.Dnş.Miralem Gür